Lønn er et fag som krever spisskompetanse

Lønn er et eget fagområde som krever spesialkompetanse. Kronsteingruppen vurderte det etter hvert som så utfordrende å fortsette med lønn i eget hus, at de satte oppgaven bort til Adwice i 2019.

– Etter ei intern evaluering, gikk vi ut til flere tilbydere og inviterte dem til å synliggjøre hvordan de kunne hjelpe oss. Adwice oppfylte de kriteriene vi hadde satt, best. De kom ikke hit og presenterte ei systemløsning. Adwice presenterte en helhetlig løsning for hvordan de kunne løse et problem for oss – nemlig stor sårbarhet på lønnssiden, forteller økonomidirektør i Kronsteingruppen på Sortland, Geir Morten Rist

Kronsteingruppen er den største lokaleide entreprenørvirksomheten i Hålogaland med selskaper og merkevarer som Sortland Entreprenør, Harstadbygg, Kai og Anlegg (Sortland), ByggTeam Hadsel og XL-Bygg-butikker på Sortland, Evenskjer, Borkenes og i Harstad. Kronsteingruppen er også inne på eiersiden i Mestergruppen, som eier kjente merkevarer som XL-Bygg, Byggtorget, Saltdalshytta og Mesterhus.

De siste årene har Kronsteingruppen virksomheter opplevd sterk vekst. Topplinja er triplet og antallet ansatte har gått fra 90 til nærmere 230 på tre–fire år. Inneværende år er det budsjettert med ei samlet omsetning på 850 millioner kroner.

– Lønn er et eget fagområde. Det er ikke lenger snakk om å hente inn noen tall og trykke på en knapp, så er lønna kjørt. Regnskap Norge har etablert ei egen sertifiseringsordning for lønnsmedarbeidere. Adwice er med på denne med flere ansatte, noe vi syns er veldig bra, sier Geir Morten Rist.

Sårbarheten innenfor lønnsområdet er ofte stor, enten virksomheten er stor eller liten. Kronsteingruppen opplevde at sårbarheten økte gjennom vekst.

– Det var på en måte greit å kjøre lønn internt tidligere. I dagens bilde skal 230 ansatte med ulike jobber, kategorier og modeller – og i ulike selskap ­– ha korrekte lønn til rett tid, hver måned, sier Rist og legger til:

– Vi vurderte det rett og slett som for utfordrende å fortsette som før. Alternativet til å outsource, ville vært å bygge opp en intern lønnsavdeling med flere ansatte. Men dette var aldri et reelt alternativ. Vi ville oppnådd mindre sårbarhet – ja. Men vi ville ikke hatt oppgaver til å fylle flere stillinger innenfor lønn og regnskap.

Adwice kjører nå lønn for halvparten av selskapene i Kronsteingruppen. Resten følger etter i løpet av året.

– Vi startet med det mest kompliserte; entreprenørvirksomheten. Rett og slett som en prøvestein. Når det gikk godt, går alt, sier økonomidirektøren og smiler.

Vi hjelper deg gjerne

Innledningsvis opplevde han at effekten i form av frigjort kapasitet i administrasjonen, uteble. Etter en gjennomgang av arbeidsdelingen mellom egne ansatte og Adwice, er situasjonen en helt annen.

– Vi gjorde rett og slett en del oppgaver dobbelt, samt at vi bruke ressurser på å kontrollere. Etter en gjennomgang, ser vi tydelig de effektene vi forventet oss på forhånd.

Adwice benytter Visma Lønn til oppdraget med Kronsteingruppen.

– Vi opplever at Adwice er spesialister både på systemet som benyttes, og på lønn som fag. I tillegg opplever vi en positivitet fra folkene som jobber der. De ønsker å få det til sammen med oss, og er opptatt av å finne en arbeidsdeling som gjør at vi tingene blir best mulig.

AIDEM MEDIA
Tekst og foto

 

Kontakt

Gode spørsmål gir gode svar. Ta kontakt så hjelper vi deg videre.


PowerOffice Premium partner - logo