Fire personer jobber på oppdraget for Øysten

Daglig leder Øysten Larsen i Latech sier seg helt avhengig av dyktige folk rundt seg. Fire av de «uunnværlige» jobber i Adwice, som er totalleverandør av teknologi, lønn, regnskap og rådgivning til produksjonsbedriften i Moskenes.

Øysten Larsen går sine egne veier, og løser tingene på sin måte. 16 år er gått siden han gikk fra å arbeide med drift og vedlikehold på fiskebruket rett ved barndomshjemmet i Sørvågen, til at han startet i det små «borti ei krå».

– I starten var det mer en hobby, forteller Larsen.

– Fiskebruket fikk nye eiere og ny daglig leder. Han ga meg frie tøyler til å løse produksjonen på en best mulig måte. Produksjonsutstyr, sløyelinje, mottak, plassering, og så videre. Etter hvert begynte jeg å få forespørsler fra andre, og fikk leie et lokale i en ubrukt del av fiskebruket.

Vi møter Larsen i eget bygg. Det ble ført opp på nabotomta til fiskebruket i 2008/2009.

– Siden da har vi bygd ut annet hvert år, sånn cirka.

Oppdragene har blitt flere og ikke minst større. Leveranser til landindustrien og fiskebåter har tradisjonelt stått for hver sin halvpart av omsetningen til Latech. De siste årene har landindustrien handlet mer enn sjøsiden. Akkurat nå er det motsatt:

Utrustning til fiskebåter opptar det meste av arbeidsstokken som er i sving i produksjonshallen.

– Det prosjektet der, det skal leveres i Mandal. Mens det prosjektet der, det skal leveres i Polen.

To splitter nye fiskebåter er under bygging. Én tilhørende i Lofoten, en fra Troms og Finnmark. Begge skal de fylles med skredder-søm i rustfritt stål fra bedriften vest i Lofoten. Latech er kort og godt en industriell produksjonsbedrift.

– Stort sett ingen av produktene vi leverer, er like. Det er skreddersøm hver gang, forklarer Øysten og viser tegneprogrammet på PC-en. 

Én av arbeiderne kommer inn på kontoret med et spørsmål om en komponent. Praten går over i engelsk. Øysten klikker seg fram til den rette delen. Dreier, forklarer og svarer på spørsmålet. Arbeideren går tilfreds ut i produksjonshallen og fortsetter byggverket.

­

– Jeg kan ingenting om regnskap. Tidligere var jeg støtt og stadig på telefonen til Adwice. Ikke så ofte med spørsmål om regnskap – det har de alltid hatt kontroll på... Det jeg ringte om, var ofte spørsmål om leverandører, prosjekter og priser; opplysninger som ofte står på fakturaen.

– Øysten kan og forstår nok mye mer enn han gir uttrykk for. Om ikke, hadde vi ikke sittet her i en robust og levedyktig industribedrift helt vest i Lofoten, repliserer Ståle.

At bedriftseieren og -lederens fokus på regnskap, status og oversikt har økt etter innføringen av det skybaserte regnskapssystemet, det er begge enige om.

Et synlig bevis på det, henger på veggen mellom kontoret og produksjonshallen.

– Har du sett det? Nei, jeg hadde ikke fått det sist du var her, sier Øysten til Ståle fra Adwice.

Han reiser seg og går bort til touch-skjermen som henger på veggen. Her legger de ansatte inn sine timer på hvert prosjekt. Enda viktigere: Alt materialforbruk trykkes bokstavelig talt inn fortløpende.

– Et resultat av PowerOffice. Jeg har sett verdien av å ha oppdaterte tall, og har tatt det ett steg videre. Etter en henvendelse til Adwice har jeg fått utviklet denne programvaren for å se lønnsomheten på hver komponent vi produserer. Nå kan jeg se hva vi tjener penger på, og hva vi ikke tjener penger på.

 Øysten vet hva han vil ha.

– Min viktigste beskjed til han som utviklet dette: Det må være enkelt. Enkelt for de ansatte. Enkelt for meg. Ikke noe fiksfakseri. Enkelt, sier en strålende fornøyd Øysten Larsen, eier og daglig leder av Latech i Sørvågen.

Vi hjelper deg gjerne

I tillegg til Ståle Fredriksen, er tre andre personer hos Adwice involvert i oppdraget hos Latech.

– Ting blir mer og mer spesialisert. På et oppdrag som dette, hvor Adwice er totalleverandør på lønn, regnskap og rådgivning, er det flere personer involvert hos oss – hver med ulik kompetanse. Vi setter sammen team som skal dekke kundenes samlede behov, forklarer Ståle Fredriksen, som er seniorrådgiver og partner i Adwice.

– Uten han og de han har rundt seg, hadde jeg ikke klart meg. Nei, nei, det hadde ikke gått. Jeg er helt avhengig av dyktige folk rundt meg, både her i produksjonen og på de områdene Adwice bistår oss, slår Øysten Larsen fast.

– Øysten får holde på med det han er god på. Det er dette her, å levere gode produkter til fiskeindustrien. Så er det ofte min og vår jobb å se det store bildet, samt holde regnskapene oppdaterte. Da går det veldig bra, avslutter Ståle Fredriksen.

Før Øysten ble overgangen til skybasert løsning og PowerOffice GO et skifte på flere hold. En enklere hverdag var et faktum på flere måter.

– For det første. Alt jeg før ringte Adwice og ba dem finne fram, det har jeg tilgang på selv – her og nå, og hvor det måtte være. Og det å lage tilbud... Jeg skjønner ikke at dagene gikk ihop før. Jeg satt med Excel og la alt inn manuelt. I dag ligger alt av priser og materiell inne i PowerOffice, og tilbudene lages på «no time».

– Spør han om hvordan jeg er på regnskap. Jeg skjønner pluss og minus, penger inn og penger ut. Men begynn med balansen..., sier Øysten og ler og henvender seg til oppdragsansvarlig Ståle Fredriksen hos Adwice.

 

TEKST OG FOTO: 
Aidem Media

 

Kontakt

Gode spørsmål gir gode svar. Ta kontakt så hjelper vi deg videre.


PowerOffice Premium partner - logo